Νέστορας Αντωνίου: Ώριμο το αίτημα ανατροπής

Σύνέντευξη του Ν. Αντωνίου στον Χ. Μπεχλιβάνο για το larissanet.gr

Το στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι μία κυβέρνηση Αριστεράς στις εκλογές της Κυριακής τονίζει σε συνέντευξή του στο larissanet.gr o Νέστορας Αντωνίου, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο  στο Νομό Λάρισας. O κ. Αντωνίου αναφέρεται στις επιπτώσεις των Μνημονίων στο χώρο της Υγείας, με τα νοσοκομεία να κλείνουν, τον ΕΟΠΠΥ να κινδυνεύει με χρεωκοπία, αλλά και στο νομό Λάρισας με τα αλλεπάλληλα λουκέτα στα εμπορικά και τη βιομηχανική περιοχή της πόλης μας να έχει μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο επιχειρήσεων, ενώ οι άνεργοι πλέον σχηματίζουν ουρές.

Αντωνίου Νέστορας

Αναλυτικά, η συνέντευξη με τον Νέστορα Αντωνίου έχει ως εξής:

Κύριε Αντωνίου ως εργαζόμενος στο χώρο της υγείας  ζείτε από κοντά τα προβλήματα στο χώρο αυτό. Ποιες θεωρείτε πως είναι οι σοβαρότερες επιπτώσεις της κρίσης και των μνημονίων στον τομέα της υγείας;

Οι πολιτικές κατεδάφισης απειλούν ολόκληρο το εποικοδόμημα του χώρου της υγείας, από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόνοια ως τα νοσοκομεία και από την φαρμακευτική κάλυψη μέχρι τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο.

«ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 50 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ»

Διεθνείς έρευνες πιστοποιούν τα δραματικά αποτελέσματα των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων από το ΔΝΤ. Η χώρα μας δεν εξαιρείται. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν είναι ενδεικτικά των συνεπειών αυτών των πολιτικών. Η ομάδα δράσης του Ράϊχενμπαχ κλείδωσε τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων στα 6 δισεκατομμύρια για το 2012 και άλλα 6 δισεκατομμύρια για τον ΕΟΠΠΥ. Οι «επιτροπές των σοφών» που αδρά και σκοτεινά χρηματοδοτήθηκαν, έστρωσαν το έδαφος για την απειλούμενη κατάργηση τουλάχιστον 50 νοσοκομείων.

Ιδρύματα-υπηρεσίες ζωτικές για την προσφορά τους στην κοινωνία είτε έχουν κλείσει (π.χ. καρδιοθωρακοχειρουργικό παίδων Αγία Σοφία) είτε καταργούνται σταδιακά (π.χ. Ινστιτούτο Υγείας παιδιού, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ κλπ). Το προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό κλπ) εν ανεπαρκεία. Τα υλικά το ίδιο. Σ’ όλα  αυτά προστίθεται και το μέγα σκάνδαλο του ριφιφί της τράπεζας της Ελλάδος, που απομείωσε  50 εκατομμύρια ευρώ τα διαθέσιμα των νοσοκομείων για την «επιτυχία» του PSI. Με υπουργική απόφαση αυξήθηκαν οι τιμές των νοσηλείων και τις επέκτεινε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, χρεώνοντας τον ΕΟΠΠΥ, τα ταμεία και βέβαια την τσέπη των ασφαλισμένων.

 Ο Λοβέρδος προωθεί το «γερμανικό μοντέλο», όπου το κράτος αποσύρεται από τη χρηματοδότηση και από την διοίκηση των νοσοκομείων (δημοσιεύματα μιλάνε για πώληση σε γερμανική εταιρία Asklepios το Ερ. Ντυναν, Ωνάσιο, ΚΑΤ, Σωτηρία).

«ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Ο ΕΟΠΠΥ»

Ο ΕΟΠΠΥ, με τα ποσά που προβλέπονται για τη χρηματοδότησή του, κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία. Μόνο για το ΙΚΑ δίνονταν το 1,2% του ΑΕΠ, ενώ στον νέο οργανισμό (με όλα τα ταμεία)  δίνουν το 0,4% του ήδη συρρικνωμένου ΑΕΠ.

Μελέτες σε 21 χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπου εφαρμόστηκαν δανειακές συμβάσεις με το ΔΝΤ αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα που εξώθησε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους από φυματίωση. Στο δε «πειραματόζωο» Ελλάδα έχουμε αύξηση των αυτοκτονιών κατά 17% στη διετία 2007-2009 και 25% μεταξύ 2009-2010. Ανησυχητική αύξηση του AIDS καταγράφεται το 2010, ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2011 έχουμε  52% αύξηση των χρηστών τοξικών ενδοφλέβιων ουσιών.

«ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ»

Θα τους αφήσουμε λοιπόν να «δηλητηριάσουν» την κοινωνία μας και να απειλούν την συνοχή της ;

Με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου η χώρα και η κοινωνία μπήκε ουσιαστικά σε μια νέα φάση. Παραχωρήθηκε μεγάλο κομμάτι τη εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, έχοντας επιτρόπους και κλιμάκια της τρόικα να καθορίζουν κάθε πτυχή της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Το Κοινοβούλιο έχει πλέον ένα ρόλο ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από δευτερεύον έως διακοσμητικός. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά και η συγκυβέρνηση Παπαδήμου, εν συνεχεία, κατάντησαν το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. Μπορούμε να μιλάμε καθαρά για να ένα καθεστώς υποτέλειας. Αυτό το καθεστώς με τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους και τις δανειακές συμβάσεις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα και ολόκληρη την κοινωνία σε χρεοκοπία. Όταν μιλάμε λοιπόν, για ανατροπή στην Ελλάδα εννοούμε τόσο το μπλοκάρισμα των σαρωτικών μέτρων που μας περιμένουν από τις 7 Μάη σε περίπτωση που έχουμε ισχυρό το μνημονιακό μέτωπο όσο και την ακύρωση, αρχικά, όλων των μνημονίων, συμβάσεων και νομοθετημάτων που θεσπίστηκαν από αυτό το καθεστώς, που βουλιάζουν τον ελληνικό λαό και διαλύουν τη χώρα. Με αυτά σαν βάση, καθώς επίσης και ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα και μια δυνατή Αριστερά υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για την πορεία της χώρας. Μια χώρας στη οποία η δημοκρατία θα ξαναβρεί τη θέση της και την πραγματικής σημασία και θα βαθαίνει μέρα με τη μέρα, μιας χώρας ανεξάρτητης με το λαό στο προσκήνιο, μια χώρα παραγωγικά ανασυγκροτημένη. Επειδή όμως η οικονομική κρίση δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο αλλά χτυπάει και ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα τις περιφερειακές χώρες μια τέτοια κίνηση θα στείλει το μήνυμα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος διεξόδου, χωρίς μνημόνια, χωρίς τη θηλιά του χρέος κλπ και θα συμβάλλει στο συντονισμό των χωρών και των δυνάμεων που θέλουν μια άλλη Ευρώπη.

«ΩΡΙΜΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

Οι επαφές και η αλληλεπίδραση που έχουμε με τον κόσμο δεν περιορίζονται ποιοτικά στο κόμμα-ψηφοφόρος, ούτε και χρονικά στην προεκλογική περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέρος σε όλα τα κινήματα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και προσπάθησε να συμβάλλει σε αυτά με όλες του τις δυνάμεις. Τόσο στο κίνημα των πλατειών, τις παρελάσεις έγινε ξεκάθαρο ότι το αίτημα για Δημοκρατία, Ανεξαρτησία, Δικαιοσύνη, Κοινωνική Χειραφέτηση είναι κυρίαρχο και μάλιστα σε συντριπτικό βαθμό. Υπό αυτή την έννοια αλλά και με βάση αυτά που προσλαμβάνουμε από τον κόσμο που μιλάμε το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ώριμο το αίτημα για ανατροπή του ειδικού καθεστώτος που περιέγραψα πριν.

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»

Εάν επαληθευτούν τα δημοσκοπικά ευρήματα η ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας φαντάζει ως ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ποια θα είναι η δική σας στάση στην περίπτωση αυτή; Πόσο πιθανό θεωρείτε «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δώσει διερευνητική εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ»;

Όλα τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τόσο για την άποψη που έχει σχηματίσει ο κόσμος για τα κόμματα, όσο και για τις μετεκλογικές τους συνεργασίες. Βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δε θα σχηματίσει η ΝΔ, ως πρώτο κόμμα, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με αυτό σαν αφετηρία ανοίγονται πολλά σενάρια, κυρίαρχο αυτό της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε νομίζω σε σχέση με αυτό είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν καθόλου διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κόμματα του δικομματισμού. Ίσως μπορούμε να μιλάμε σήμερα και για απόλυτη ταύτιση. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα προσπάθησαν να μας πείσουν ότι δε συγκυβερνούν αλλά παραμένουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο βραχυπρόθεσμης συνεργασίας, δήθεν για να γλιτώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία. Παρόλα αυτά ο λαός και η χώρα ζουν καθημερινά τη χρεοκοπία, η οποία γίνεται όλο και εντονότερη από τις πολιτικές της τρόικα που υλοποιούν μαζί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ενίοτε και άλλες περιφερειακές μνημονιακές δυνάμεις.

«ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»

Για μας, το ΣΥΡΙΖΑ, είναι στοίχημα να μην προκύψει κυβέρνηση από τα κόμματα που διαλύουν κάθε μέρα όλο το λαό και υπό αυτή την έννοια δε θα βλέπαμε σε καμία περίπτωση το ΣΥΡΙΖΑ μέλος μιας τέτοιας κυβέρνησης. Αντιθέτως, η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται μία κυβέρνηση που θα μας βγάλει από μνημόνια, δανειακές συμβάσεις κλπ. Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Αριστεράς και άλλων δυνάμεων που έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε ότι βιώνουμε τα τελευταία 3 χρόνια. Μια τέτοια κυβέρνηση, θα αγκαλιάζει ακριβώς όλα όσα έχει φωνάξει ο κόσμος στις πλατείες, στις παρελάσεις, στις γειτονίες. Με μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να ανοίξει ένας άλλος δρόμος. Πάνω σε αυτό πατάει και η όλη προσπάθεια που γίνεται τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό επίπεδο για συνεργασία της Αριστεράς. Με αυτή την προοπτική έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλίες για συνεργασίες είτε πριν τις εκλογές (περίπτωση μονοεδρικών) ή μετεκλογικά (καλέσματα σε αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις). Και αν θέλετε, έχει , νομίζω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και η ερώτηση έγινε με βάση τις δημοσκοπήσεις να δούμε ότι αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας που χαίρει της μεγαλύτερης ανταπόκρισης είναι μια κυβέρνηση Αριστεράς (23% από την Public Issue τον περασμένο μήνα).Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε σε περίπτωση που δεχτούμε διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΟΥΡΕΣ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ»

Κύριε Αντωνίου με δύο λόγια γιατί οι πολίτες στο Νομό Λάρισας να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σ΄αυτές τις εκλογές;

Ο νομός της Λάρισας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι αποτελέσματα έχουν οι πολιτικές που ακολουθούνται χρόνια τώρα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πόσο μάλλον τα τελευταία τρία με τη τρόικα, ουσιαστικά, στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Εντυπωσιακή είναι η παραγωγική αποδιάρθρωση της περιοχής. Από τη μία βλέπουμε τη βιομηχανική ζώνη της Λάρισας να μετατρέπεται σε νεκροταφείο βιοτεχνιών και εργοστασίων. Η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται και η μικρή και μικρομεσαία αγροτιά εξαφανίζεται. Τα λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Όλα αυτά δε συμβαίνουν από μόνα τους. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο Είναι αποτελέσματα της διαρκούς επίθεσης που δέχεται ο εργαζόμενος λαός. Πλέον μιλάμε για πραγματικές ουρές ανέργων. Κάθε μέρα και αυξάνει ο αριθμός των συμπολιτών μας που χάνουν τη δουλειά τους και μαζί το αναφαίρετο δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή. Αυξάνεται ο αριθμός των νέων που μεταναστεύουν η βλέπουν τη μετανάστευση σαν μόνη διέξοδο σαν επιβίωση. Σε όλα αυτά πρέπει να μπει ένα φρένο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ σαν ένας ξεκάθαρα αριστερός και αντιμνημονιακός σχηματισμός μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι μία δύναμη κινηματική, χωρίς τη διάθεση να οικειοποιηθεί το κάθε κίνημα που στηρίζει η συμμετέχει σε αυτό. Προσπαθεί όχι μόνο να ενωθεί και να συνεργαστεί με την υπόλοιπη αριστερά αλλά και με κάθε πληττόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Μπορεί να συμβάλλει και να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να εκδιωχθούν η τρόικα, τα μνημόνια και όλο το πολιτικό σύστημα που υπηρετεί το νέο καθεστώς υποτέλειας που μας έχει επιβληθεί, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη χώρα και το λαό. Τους δρόμους της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: