Για την ανάγκη μιας αριστερής πολιτικής λύσεων και διεξόδου

του Αλέξανδρου Μιχ. Μεϊκόπουλου, υποψήφιου με το ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος»

Δεν αισθάνομαι ότι πλέον μιλάμε για τα προγράμματά μας και τις προοπτικές μας, αλλά αισθάνομαι ότι από δω και πέρα συζητάμε για τη δυνατότητά μας να ζήσουμε.

Έχω την πεποίθηση ότι μια πραγματική αριστερή πολιτική που δίνει απαντήσεις και λύσεις στα τεράστια καθημερινά προβλήματα των πολιτών, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες διεξόδου από τον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό μεσαίωνα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας. Μια αριστερή πολιτική που απαντά στο πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε αύριο, θα δημιουργήσει στο μέλλον τις προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερα άλματα. Ο κόσμος έχει ανάγκη από άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για τα τρομακτικά αδιέξοδα που ζει στην καθημερινότητά του. Η κοινωνική εξαθλίωση που επιβάλλει το μνημόνιο, η ραγδαία φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των κοινωνικών στρωμάτων, δημιουργεί τριτοκοσμικές συνθήκες για τη χώρα, καθώς όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν άμεσα ζητήματα επιβίωσης. Η απόγνωση είναι ένα χαρακτηριστικό που διέπει πλέον την καθημερινή ζωή, με πρόσφατο το τραγικό παράδειγμα την αυτοκτονία ενός συνταξιούχου στην πλατεία Συντάγματος.

Μια αριστερή πολιτική οφείλει να έχει ως αποδέκτη τον άνεργο στην ουρά του ΟΑΕΔ που υπολογίζει τους μήνες που θα έχει ακόμη αυτό το χαρτζιλίκι της πείνας, το δημόσιο υπάλληλο που απειλείται με απόλυση μετά από χρόνια υπηρεσίας και προσπαθεί να καταλάβει τι παίρνει σαν μηνιάτικό μετά από όλες αυτές τις περικοπές, τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα που περιμένει να τον φωνάξουν στο λογιστήριο για να του ανακοινώσουν την απόλυσή του ή να τον αναγκάσουν να υπογράψει μια επαίσχυντη ατομική σύμβαση εργασίας, τον απλήρωτο εργαζόμενο που μήνες συνεχίζει και δουλεύει ουσιαστικά τζάμπα με τον κρυφό πόθο μήπως πάρει κάτι έναντι, τον ανασφάλιστο που δεν έχει πλέον κανένα δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τρέμει μήπως τον χτυπήσει κάποια αρρώστια, τον μικροκαταστηματάρχη που βάζει λουκέτο στη επιχείρησή του λόγω αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ, το συνταξιούχο που περιμένει τη σύνταξη «αντίδωρο».

Όλες αυτές είναι φιγούρες καθημερινές, εμείς οι ίδιοι, οι δικοί μας άνθρωποι, οι γνωστοί και οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οι γείτονες. Όλοι αυτοί ζητούν εναγωνίως μία λύση. Απέναντι σε όλα αυτά τα μέτρα που μας κάνουν φτωχούς και χωρίς δικαιώματα, απέναντι σε όλες αυτές τις κυβερνήσεις που επιμένουν στις ίδιες ζημιογόνες πολιτικές, η αριστερά οφείλει να αποτελέσει μαζί με τον κόσμο που πλήττεται θανάσιμα, διέξοδο και απάντηση.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να περιγράψω για το ποιοι και με ποιο τρόπο μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Οι ίδιοι οι συντελεστές αυτής της πολιτικής ομολογούν την αποτυχία της. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι το μνημόνιο ήταν αναγκαίο, τι σχέση είχε η αποπληρωμή του χρέους με την καταλυτική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων; Δόθηκε δηλαδή δυνατότητα στον εργοδότη, παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα μέτρα, να καθιστά έρμαιο των διαθέσεών του τον εργαζόμενο. Απογυμνώνεται ο εργαζόμενος από κάθε δικαίωμα και ουσιαστικά απροστάτευτος δουλεύει με τους χειρότερους για αυτόν όρους. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι το μνημόνιο ήταν η «μόνη ρεαλιστική» επιλογή τότε για ποιο λόγο οι περικοπές των μισθών και η φορολογία, από αυτούς που ήθελαν υποτίθεται να κατανείμουν δίκαια τα βάρη, έγιναν με οριζόντιο και όχι αναλογικό τρόπο; Περικόπτεται δηλαδή ο μισθός και φορολογείται το ίδιο ένας πολίτης που αμείβεται με 650 ευρώ με κάποιον που έχει συνολικό εισόδημα άνω των 2000 ευρώ.

Είναι εγκληματικό σε συνθήκες τέτοιων περικοπών και φορολογικών επιβαρύνσεων, να αποψιλώνονται παράλληλα κοινωνικοί θεσμοί όπως η υγεία και η παιδεία, από το δημόσιο και δωρεάν τους χαρακτήρα.

Η φορολογική πολιτική αποτελεί ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα. Η ουσία της ασκούμενης μέχρι τώρα πολιτικής είναι η φοροελάφρυνση και η φοροαπαλλαγή για τα υψηλά εισοδήματα από τη μια μεριά και η μετατόπιση του φορολογικού βάρους στα μικρομεσαία και αδύναμα κοινωνικά στρώματα από την άλλη. Η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο έλλειμμα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα έσοδα από τους φόρους το 2009  ήταν 32,9% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 39,7% ενώ χώρες με αναπτυγμένο κοινωνικό κράτος και υγιή  οικονομία έχουν άνω του 45%. Η φορολογία νομικών προσώπων, κατά βάση μεγάλων εταιρειών, μειώθηκε κατά τη δεκαετία του 2000 από το 4,1 στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ η φορολογία των υψηλών εισοδημάτων, φυσικών προσώπων είναι 3% περίπου χαμηλότερη στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα την περίοδο 2000-2008 να πετύχει την Τρίτη μεγαλύτερη μείωση φορολογικών εσόδων από επιχειρήσεις (1,6% του ΑΕΠ). Δηλαδή, μόνο για το 2008 χάθηκαν 3,8 δις ευρώ τη στιγμή που από το 2009 και έπειτα αυξάνονται ραγδαία οι φόροι και περικόπτονται καταλυτικά τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα, για να μπορέσει να βγει η κοινωνία από την κρίση, να επανακαθοριστεί η πολιτική ζωή με βάση την καθημερινότητα που ζει η κοινωνία των πολιτών. Αυτό σημαίνει: Δίκαιη και ριζικά διαφορετική φορολογική πολιτική με φοροελάφρυνση των αδύναμων και το βάρος να πέφτει στα μεγάλα εισοδήματα. Ισχυρό κοινωνικό κράτος, με πολλαπλασιασμό των κοινωνικών παροχών και ενίσχυση των κοινωνικών θεσμών. Πραγματική δημοκρατία με θεσμοθέτηση της άμεσης συμμετοχής του κόσμου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικών. Παραγωγική ανασυγκρότηση με την άμεση εκμετάλλευση προς όφελος της κοινωνίας, του μεγάλου ενεργειακού, ορυκτού και αγροτικού πλούτου αυτής της χώρας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να παλέψουμε και να χτίσουμε μια Ελλάδα όπου οι νέοι δεν θα έχουν να διαλέξουν μεταξύ μετανάστευσης και ανεργίας. Που οι πιο μεγάλοι δεν θα έχουν ως δίλημμα την εξαθλίωση ή την αυτοκτονία. Θέλουμε μια ολόκληρη γενιά, μια ολόκληρη κοινωνία, ένας ολόκληρος λαός που καταδικάστηκαν στην ανεργία, την φτώχεια και την απόγνωση να μπορούν να κάνουν ξανά όνειρα για το μέλλον.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: